LÖSEV ve Lösemi Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
11 Temmuz 2020
Kaynak: KURULUŞ GAZETESİ
''Her Çocuk Bir Hayattır, Önce Çocuklar İyileşsin.''
BÜŞRA ŞAN/ Lösemili Çocuklar Vakfı'nın Eskişehir İrtibat Ofisinde Aktif İletişim Personeli
Sizi tanıyabilir miyiz öncelikle?
"Tabiki, ben Büşra ŞAN Lösemili Çocuklar Vakfı'nın Eskişehir İrtibat Ofisinde Aktif İletişim Personeliyim ve yaklaşık iki yıldır LÖSEV'de aktif bir şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum."
Lösemi nedir, belirtileri nelerdir?
"Lösemi kanda gerçekleşen bir kanser türüdür. Kan hücrelerinin deformasyonu sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Çocukluk dönemi kanseri olarak bilinir ama ne yazık ki yetişkin hastalar da çocuklarda görüldüğü gibi lösemi tanısı alabilirler. Öncelikli olarak kansızlık, iştahsızlık, halsizlik, şiddetli eklem ağrıları löseminin başlıca belirtilerindendir. Buna ek olarak çarpmaya ve vurmaya bağlı olmadan kendiliğinden vücudumuzda gerçekleşen kızarmalar, morarmalar da löseminin başlıca belirtilerindendir. Bu belirtilerden birkaçını aynı anda özlemlediğimizde mutlaka bir hematoloğa başvurup tam kan testi yaptırmamız gerekir."
Sadece lösemi tanısı almış çocuklarımıza mı destek oluyorsunuz?
"Kuruluş amacımız en başında Türkiye'de lösemi tanısı almış çocuklarımızın maddi manevi bir şekilde hayata bağlamaktı ama Türkiye'de kanser vakalarının hızla artmasından dolayı 2008 yılından bu yana sadece lösemi tanısı almış çocuklara değil aynı zamanda kanser tanısı almış yetişkin bireylere de maddi manevi yardımlarımızı ulaştırıyoruz tabiki lösemili çocuklarımız öncelikli olarak."
Destekleriniz nelerdir, tedavi konusunda LÖSEV neler yapıyor?
"Öncelikli olarak tedavi konusundan bahsedeyim; Ankara'da ''Bir Tuğlada Sen Koy'' kampanyasıyla tüm Türkiye'den gelen onar lira bağışlarla yapılmış Lösante Çocuk ve Yetişkin Hastanesi'nde yeni tanı almış çocuklar altı öğün yemeğinden pijamasına, refakatçısının konaklama ihtiyaçlarına kadar hiçbir ücret ödemeden tedavi olma imkanı elde edebilir. Aynı zamanda tedavi amaçlı uzak illerden Ankara'ya göç etmek zorunda kalan aileler de ösemili Çocuklar Köyü'nde ücretsiz bir şekilde konaklayabilirler. Bunun yanı sıra ihtiyaç sahibi hastalarımızın ihtiyaç düzeyleri belirlendikten sonra maddi desteklerle ve aynı zamanda ayni desteklerle ailelerimize destekte bulunuruz. Ayni bağıştan kastımız öncelikli olarak gıda malzemesi, hijyen malzemesi, kitap, kırtasiye ürünleri, beyaz eşya, mobilya gibi diğer ayni yardımlarla da hastanın bu süreçte ayakta kalmasına destek olmaya çalışıyoruz."
LÖSEV bağışlarla mı ayakta duruyor, peki LÖSEV'e nasıl bağış yapabiliriz?
"Evet, LÖSEV devlet destekli bir vakıf değildir. Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır tabiki ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce değerlendirilir ama tüm Türkiye'den gelen bağışlarla faaliyetini yürüten bir kurumdur aynı zamanda çok güzel bir köprü vazifesi görür. Halkın bizlere güvenerek bizlere teslim etmiş olduğu bağışları bizde ihtiyaç sahipleri ile buluşturuyoruz. Nasıl bağışta bulunabilirsiniz sorusuna gelecek olursak öncelikli olarak lösev.org.tr'den bağışta bulunabilirsiniz, tüm bankaların bütün şubelerine gittiğinizde LÖSEV'e bağış yapmak istediğinizi belirttiğinizde bağış ekranlarından bağış yapabilirsiniz, online bankacılıktan bağış yapabilirsiniz, irtibat ofislerimizin olduğu illere giderek o ofiste de yine makbuz karşılığı bağışta bulunabilirsiniz ama LÖSEV hiçbir zaman kapı kapı dolaşıp bağış toplamaz. Herhangi bir basılı ürünün satışını gerçekleştirmez. Bizim adımızı kullanarak insanların kapısına giden işte bağış toplamak isteyen kitap, boyama kitabı, kalem, broşür satmak isteyen kötü niyetli insanlar için dikkat etmemiz gerekiyor. Bizlerin manevi duygularını sömürmelerine izin vermememiz gerekiyor."
LÖSEV'in gönüllü çalışanları var mı varsa nasıl çalışmalar yapıyorlar?
"Evet. LÖSEV Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük gönüllü kitlesine sahip vakıflarından biri 4,5 milyonu aşkın gönüllümüz var kayıtlı sistemimizde bizler çekirdek personelle 21 yıldır bu ülkede lösemi tanısı almış çocuklara, 2008 yılından beri ise kanser tanısı almış yetişkin bireylere maddi manevi desteklerimizi sürdürüyoruz ama bunlara çekirdek bir kadroyla yetişemiyoruz tabiki çünkü ne yazık ki 40000' e yaklaşmış kayıtlı hasta sayımız var. Biz bu faaliyetleri yaparken de gönüllülerimizle dirsek dirseğe omuz omuza çalıştık. Onlar bizim yetemediğimiz her yerde bize destek oldular.Gönüllü olmak isteyenler LÖSEV'in yine internet sitesine girerek gönüllü formunu doldurarak gönüllü olabilirler daha sonra şehrinde yapılan faaliyetleri öğrenerek o faaliyetlerde çalışanlara ve ailelere destek
olabilirler. En büyük gönüllülük hareketi aslında LÖSEV'i iyi tanıyıp çevresine tanıtmak, ihtiyaç sahibi hastaları LÖSEV'le buluşturmak."
Son olarak kamuoyunu bilinçlendirme çalışmalarında toplumun size karşı tutumu nedir?
"İki dönem bizim için özellikle çok önemlidir. Bunlardan biri Ramazan'da fitre ve zekatları Diyanet onayladığı sürece alırız ve ikinci dönem ise kurban bağışlarınızı vekaleten kurban bağışı alırız onların kesimini gerçekleştirdikten sonra ihtiyaç sahibi hastalarımıza kırmızı et olarak bağışlarız biz bu iki kampanya sürecini duyurmak için kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları yürütürüz yani sokak sokak gezerek bütün esnafımızı meslek erbaplarını ve bu konu hakkında doğru bir şekilde bilinçlendirmek isteriz tabiki LÖSEV konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan esnafımızdan genelinde dediğim gibi dolandırıcılıkla alakalı tepki alabiliyoruz elden bağış vermek istemediklerini bizlere bildiriyorlar ki biz bunun üzerine açıklama yaptığımızda tabi ki tavırları bize karşı değişiyor ama gönüllülük duyarlılık konusunda Türkiye'nin kat etmesi gereken daha çok yolu olduğuna inanıyorum ben kişisel olarak ve bu yolu da beraber katedeceğimizi düşünüyorum."
Büşra Hanımefendi'ye vermiş olduğu röportajından dolayı teşekkür ediyoruz.