Sezer Sargıl'dan Bıçak ve Kılıç Yapımı "Bıçak Türk'ün Emanetidir"
14 Nisan 2021
Kaynak: Kuruluş Gazetesi
Bilecik'te doğup Bilecik'te büyüyen Sezer Sargıl, atölyesinde kılıfından, namlusuna tamamen el yapımı, bıçaklar ve kılıçlar üretiyor.
Kuruluş Gazetesi olarak ziyaretine gittiğimiz Sargıl, gazetemiz için çalışmalarından bahsetti ve bize bir bıçağın oluşum sürecini anlattı. Bir demirin, bir çeliğin hikayesini paylaşan Sargıl, yaptığı işlerle hemşehrilerine örnek olup, onlara da bu işi öğretmek istiyor.
Bir bıçağın oluşma sürecini anlatan Sargıl yaptığı açıklamada;
"Adım Sezer Sargıl. Bilecik'te doğdum, Bilecik'te büyüdüm. Buradan sadece askerlik nedeniyle ayrıldım, onun haricinde hep Bilecik'teydim.
Bu işe gönül verdik. Nasıl gönül verdik; çocukluğumuzdan beri bıçağa, kılıça hastalığım vardı. Hastalık derken; merağımız vardı. Bunu kullanmayı vs. seviyorduk. Sonra satın almaya başladık ama baktık satın almakla olmuyor, kendimiz yapmaya başladık. Ufak testerelerden yapmaya başladık ve bu arada da kendimizi sürekli geliştirdik. Zamanla yaptığımız bıçakları arkadaşlarımıza, eşe dosta hediye etmeye başladık.
Yapılan bıçaklarda bizim istediğimiz şudur; insanlar bazı şeyleri hurdaya atar, biz bu hurdaları bir bıçağa çevirmeye, geri dönüşümü gerçekleştirmeye odaklandık. Tabii ki her demirden bıçak olmaz, her hurdadan bir şey elde edilmez ama biz memleketimiz Bilecik'te, kendi şehrimizde, elimizden geldiğince el yapımı bıçağı üretmek ve bu el yapımı bıçakları hemşehrilerimize vermek istiyoruz.
Allah nasip ederse; "bunu sadece ben yapıyorum" ile kalmayıp insanlara da bunu öğretmek istiyoruz. Öğrensin ki kendi bıçağını kendi yapsın. Herkes telefon, bilgisayar vs. ile uğraşıyor. Biz insanlara verimli bir hobi kazandırmak istiyoruz. Yaptığımız bıçakları da genelde büyük devlet adamlarına verdik. Biz bunu insanlar daha iyisine, daha güzeline ulaşabilsin diye böyle yaptık.
Bıçakların ve kılıçların hepsini kendimiz yapıyoruz. Kılıfı derilerden, namlusunu, kabzesini hepsini kendim yapıyorum. Tabii bu hemen olmuyor. Bir bıçağın yapımı kılıfıyla birlikte, tek başımıza yaptığımız için, en az 10 gün sürüyor.
Bıçak insanların varoluşundan beri var, şu an 21.yüzyıldayız ve hala kullanıyoruz. Benim bir sloganım vardır; "Bıçak Türk'ün emanetidir..."" ifadelerine yer verdi.